Над 30 български неправителствени организации подкрепят гражданското общество в Грузия

Илюстрация от Adonis Papadopoulos, Fine Acts

По време на Годишната среща „Общност в действие“, повече от 30 български граждански организации подписаха декларация, с която изразяват подкрепата си към гражданските организации в Грузия, стремящи се към членство в ЕС.

Въпреки желанието на огромното мнозинство грузински граждани страната им да стане част от ЕС, сегашното правителство в Тбилиси приема закони, които възпрепятстват тези стремежи.

В отговор на тази ситуация, гражданските организации се обединиха в подкрепа на  грузинските граждани и техните организации, противопоставяйки се на рестриктивното законодателство, което заплашва гражданското общество в Грузия. Те настояват българските власти и европейските институции да осъдят насилието срещу гражданите на Грузия и наложените ограничения срещу свободите им.

Подписалите организации подчертават, че европейските институции и правителствата на страните членки трябва да преосмислят отношенията си със сегашното грузинско правителство, както и приоритетите на предоставяната европейска и национална помощ. Те препоръчват ограничаване на помощта за правителствени проекти в полза на по-голяма подкрепа за структурите на гражданското общество.

Ако и вие смятате, че правителствата не трябва да нарушават гражданските права и свободи и искате да изразите солидарността си към гражданите на Грузия, присъединете се към нас и подпишете декларацията.

Изпратете имейл до dgeorgiev@frgi.bg, в който посочвате: име и фамилия, организация и населено място и заявете подкрепата си.