Първа годишна среща

ОБЩНОСТ В ДЕЙСТВИЕ

Общност в действие

Първа годишна среща

15 май 2024

Място на провеждане: Резонатор
София, ул. 20-ти април №13

За събитието

Екипът на проект „Права и ценности“ организира първата годишна среща на организациите, финансирани по фонд „Действие“ и фонд „Заедно“ на тема Общност в действие. Срещата ще се проведе на 15 май (сряда) 2024 г. в Resonator (Резонатор), София 1606, ул. „20-ти април“ № 13, от 9:30 до 15:30.

Целта на срещата е шейсетте финансирани организации да се запознаят, да представят инициативите си и да обсъдят възможностите за взаимодействие с оглед засилване ефекта от работата им.

Организациите ще имат възможност да представят и първите резултати постигнати чрез финансираните инициативи. Срещата е организирана въз основа на разбирането, че споделените предизвикателства могат да се превърнат във възможности за промяна в подхода на работа и учене от опит. Така годишната срещата ще създаде пространство за разказване, показване, рефлексия и дискусия.

Напомняме на участниците да донесат един предмет, материал или символ, който най-добре представя работата на организацията им. Надяваме се всеки участник да бъде креативен и да обмисли добре тази своя задача.

ПРОГРАМА

09:30​ Регистрация
10:00 Откриване и запознаване
10:45 Кафе пауза
11:15 Как да работим заедно – работа в групи

Теми:
– Как да комуникираме ефективно помежду си
– Как да постигнем синергия между отделните инициативи
– Как да си сътрудничат национални и регионални организации
– Как да разширим кръга от хора, които споделят европейските ценности


12:45 Обяд и нови запознанства – прожекция на събрани видео-филми
13:30 Работилници и живи библиотеки – паралелни сесии

Работилница

Работилницата е интерактивна форма на споделяне на опит и знания в малка група участници. С помощта на фасилитатора (организатора на работилницата), участниците ще бъдат активно ангажирани в дискусии по конкретна тема и други занимания съобразно плана, съставен от организатора.

Жива библиотека

Живата библиотека е иновативна форма на споделяне на преживян личен опит, в която хората са книги. Разказвачите имат за цел да провокират диалог, да въвлекат слушателите в преосмисляне на определена тема, предизвикваща дебат и поляризация в обществото, да пречупят стереотипите, провокирайки разбиране и интерес.

13:30
Работилница Заглавна страница– Диана Бебенова-Николова, СНЦ „Паралел-Силистра“
Жива библиотека „Дългият път към свободата“ – Яхия Хомси, Фондация „Мисия Криле“‘
Жива библиотека „Почти жена – какво е интерсекс?„- Мануела Попова, Фондация Ресурсен център „Билитис“
Жива библиотека „Последният дар на човека“ – Димитър Панайотов и Александър Николов, Фондация „Документалистите“
Жива библиотека „Колко опасно може да бъде гражданското участие“ – Кристина Йорданова, Фондация „ХАЛО 2019“
Жива библиотека „Петелът, който буди хората“ – Ива Таралежкова, Сдружение „Деветашко плато“

14:20
Работилница „Обучения и събирания – как да създадем преживявания, които остават?“ – Веси Деянова, Фондация „От Нас Зависи“
Работилница „Пациентското застъпничество – легитимно гражданско участие“ – Петя Стратиева, Сдружение „Ретина България“
Жива библиотека „За кого свирят флейтите“ – Христо Райчев, Клуб на жените „Родопчанка“
Жива библиотека „Джендър“ – Робин Златаров, Фондация Ресурсен център „Билитис“
Жива библиотека „Може би, необходимата книга“ – Николай Тодоров, Сдружение „Троян в бъдещето“
Жива библиотека „Автентичните хора“ – Мария Методиева, Фондация „Св. Николай Чудотворец“


15:00-15:15 Закриване

Участници в програмата

Яхия Хомси – Фондация „Мисия Криле“

Дългият път към свободата – жива библиотека

Яхия е отражение на нашата представа за интегриран бежанец от Близкия Изток. Неговата история трябва да бъде чута.

Диана Бебенова-Николова – СНЦ „Паралел-Силистра“

Заглавна страница – симулационна игра

Симулация на група журналисти, които подготвят за печат заглавната страница на вестника си. Присъединете се към нас за вълнуващо пътешествие в света на медийната комуникация, местната демокрация и самоуправление!

Христо Райчев – Клуб на жените „Родопчанка“

За кого свирят флейтите – жива библиотека

В края на ски сезона Клубът на жените „Родопчанка“ събира счупените щеки от Пампорово, а Христо ги превръща в ирландски флейти, които продават на благотворителни базари. Това е само малка част от благородната мисия на родопчанките вече 20 години в Смолян и региона.

Николай Тодоров – Сдружение „Троян в бъдещето“

Може би, необходимата книга – жива библиотека

Книгата на демокрацията са хората с техните желания, болки и очаквания. Затова е важно ангажираните лица да четат, като полезна книга това общество. Това е пътната карта за саниране на доверието в демократичната власт.

Мария Методиева – Фондация „Св. Николай Чудотворец“

Автентичните хора – жива библиотека

Защо хората рядко са автентични в своите емоции и поведение? Защо нямаме воля да се променяме към добро? Защо не знаем как да дадем добър пример на децата си? Защо християнските ценности са единствените ценности…

Димитър Панайотов и Александър Николов – Фондация „Документалистите“

Последният дар на човека – жива библиотека

Две момчета на по двадесет и няколко години, вдъхновени от трагичен инцидент, си поставят за цел да направят най-мащабната кампания в подкрепа на донорството на органи в България.

Кристина Йорданова – Фондация „ХАЛО 2019“

Колко опасно може да бъде гражданското участие – жива библиотека

Активните граждани са истинска голяма сила. Затова много политици се страхуват от тях. Но не винаги е нужно гражданите да влизат в конфронтация с управляващите. Има модели на добро управление, които са печеливши и за двете страни.

Мануела Попова – Фондация Ресурсен център „Билитис“

Почти жена – какво е интерсекс?– жива библиотека

Мануела Попова – интерсекс човек и активист за правата на ЛГБТИ+ хората. Тя ще сподели своите истории и преживявания за живота като интерсекс човек в България – от предизвикателствата пред обществото до нормализиращите операции. Ще имате възможност да зададете своите въпроси и да разлистите книгата на живота на Мануела.

Робин Златаров – Фондация Ресурсен център „Билитис“

Джендър– жива библиотека

Да си трансджендър човек под облаците на разрастваща се анти-джендър реторика си е предизвикателство само по себе си. Превземането на диалога по джендър въпросите от „притеснени граждани“ доведе до враждебни и драстични решения и мнения както в законодателството и правоприлагането, така и в обществото.

Ива Таралежкова – Сдружение „Деветашко плато“

Петелът, който буди хората – жива библиотека

„Петелът, който буди хората“ – една книга, която със всяка следваща глава ще ви отведе на различни места в България – непознати, преоткрити, посвоему привлекателни и специални. Но най-вече, тя ще ви разкаже за хората в тези малки села – личности, надарени с хъс, емоция, емпатия и особено силно желание за положителна промяна!

Петя Стратиева – Сдружение „Ретина България“

Пациентското застъпничество: Легитимно гражданско участие – работилница

Петя е доктор по медицина със специалност имунология и доктор на биологичните научки, в областта на молекулярната биология. Личният и професионален опит, успоредно с прогресиращата загуба на зрение от рядко заболяване на ретината, са сред мотивите да основе, заедно с други засегнати от заболяването, сдружение „Ретина България“. Петя е страстен пациентски застъпник и ще представи своя опит в пациентското застъпничество.

Веси Деянова – Фондация „От Нас Зависи“

Обучения и събирания – как да създадем преживявания, които остават? – работилница

Чудите се какви са тенденциите в дизайна на събития в момента? Присъединете се към нашата интерактивна сесия, на която ще се запознаем с най-новите тенденции, оформящи конференциите и събиранията, които оставят трайно въздействие. Заедно ще разгледаме как можем да ангажираме участниците в тях и да насърчим последващото им взаимодействие отвъд събитието, което сме организирали.